Friday, July 22, 2016

Suvereis 2016

Arvestades hetke keerulist olukorda Lääne- ja Lõuna Euroopas, tegime autoga väikese kolmenädalase tiiru hoopis mööda Läti -, Leedu - ja Poolamaad. Tegelikult kujunes sellest üsnagi sportlik üritus. Jaanipäevaks sõitsime Leetu, kus tegime saabunud kuumalaines neli jõukohast sooritust Takasel. Leedukate nelja päevane suurvõistlus peeti seekord Utena maakonnas Anykšciais. Tegemist tüüpilise Leedu maastikuga, mis nõudis teravat jalga ja veidi orienteerumisoskust. Anykšciai on eelkõige tuntud oma puulatvade kõrgusel kulgeva matkarajaga, kuhu pääsemiseks tuli lausa tunnike järjekorras seista. Tõeline turistilõks keset metsa.





30 kraadisest kuumusest räsituna teeme pikema sõidu Poola ühte kõige populaarsemasse linna Zakopanesse, mida külastavad aastas miljonid turistid. Meilgi juba neljas kord ja kindlasti mitte viimane. Tegevust jätkub seal kõigile, aga suvel on see maaliliselt kaunis paik eelkõige matkajate meelevallas. Sellel aastal oli eesmärgiks teha paari päevane mägimatk Tatrates. Ilmataat oli siiski meie poolel ja lasi meil vähemalt kaks päeva ja öö olla mägedes ilma vihmata. Vihmaga ei ole mõistlik mägiradadele kippuda, kohati olid kivi astmetega järsud rajad kuiva ilmagagi väga ohtlikud. Matk kujunes füüsiliselt raskemaks kui olime arvanud,  aga elamus mille saime, oli kordades seda väärt. Ülejäänud nädala sisustamine veidi vihmases Zakopanes ei olnud mingi probleem, kuna ümbruskond kubiseb mineraalvee termidest, millest parim oli Termy Podhalanskie. Peale paaripäevast mägedes turnimist oli see kurnatud kehale eriti kosutav. Melu, mis Zakopanes käib hiliste öötundideni on omaette vaatamisväärsus, ainult et hommikud olid väga rasked. 















Zakopanest ära sõites elame üle elu pikima ummiku kuni Krakowini, sest kogu tee mägedes oli keset suve kaetud musta jääga. Peale pingelist sõitu veedame õhtu Rzeszowi  imekaunis vanalinnas. Hellitame end hea Poola toiduga ja kurvastame Islandi kojusõidu pärast jalgpalli EM-ilt. 


Pikalt kurvastada ei saa, sest ees ootab paar päeva puhkust Druskininkais, mis on üks meie lemmikpaiku siinpool Poola piiri ja nostalgia päev Rigas. 


Enne kui päris koju suundume, teeme veel kaasa Kapa 3 – päeva jooksu Lätis Krustpilsis. Üle mitme aasta oli jälle üks väga hea Kapa. 



No comments:

Post a Comment